[Forsiden] [Emneliste] [Arkiv]

Borger i tre verdener. Johannes Hohlenbergs økonomisk-politiske filosofi. Af Erik Christensen. 144 sider, 15,5 x 23 cm. Pris kr 148,00. Syddansk Universitetsforlag. Udgivet 2010.

Om den danske økonomisk-politiske filosof Johannes Hohlenberg (1881-1960) og hans forfatterskab.
Bogen indeholder en række af Johannes Hohlenbergs samfundskritiske artikler. Desuden en indledende præsentation af Johannes Hohlenbergs tanker om stat, demokrati, økonomi, kultur og forestillingen om en tregrening af samfundsfunktionerne samt han mere konkrete ideer om arbejdsløshed og en samfundsdividende. Den afsluttes med en perspektivering og aktualisering af hans tanker. Bogen skal ses som "et idehistorisk studie i den historiske baggrund for nogle af de nye internationale bevægelser (for alternativ økonomi og basisindkomst) for at vise, at de også har nogle danske rødder"(fra Hvorfor er Johannes Hohlenbergs økonomisk-politiske ideer interessante i dag?).
Johannes Hohlenberg var oprindeligt kunstmaler, men blev senere forfatter til en række bøger, bl.a. om Søren Kierkegaard. At han også var en økonomisk-politisk tænker af format, har imidlertid kun været kendt af ganske få. Det forsøger denne bog nu at råde bod på ved at genudgive en række af hans samfundskritiske artikler.
"På mange punkter kan man undre sig over, at Johannes Hohlenberg ikke er mere kendt i offentligheden i dag set i forhold til hans meget omfattende og alsidige litterære produktion og den meget høje kvalitet, den tillægges af kendere af hans forfatterskab. [...] Han formulerer sig i et smukt og varieret, men samtidig klart og let tilgængeligt sprog, ofte tilsat en snert af ironi. Argumenterne synes at flyde fra ham med en særlig lethed eller selvfølgelighed, som det er svært ikke at blive fanget af"(fra Hvorfor er Johannes Hohlenberg blevet glemt?).
Hohlenberg er ikke let at placere i det politiske spektrum, fordi han går på tværs af vores normale forestillinger om økonomi og politik. Af de højreorienterede blev han i forhold til nogle økonomisk-politiske forhold betragtet som kommunist, mens han af venstreorienterede blev anset for at være reaktionær eller nærmest fascistisk. Han bragte 'uorden i politiske tænkevaner'.
Den demokratiske stat (hvor flertallet bestemmer) bør for Hohlenberg være en begrænset stat, fordi den økonomiske og den kulturelle sfære i et demokratisk samfund ikke bør være underlagt statens (flertallets) suverænitet. På det kulturelle område er det den enkelte, der er suveræn. Ingen kan bestemme, hvad den enkelte person skal tro og tænke. Og på det økonomiske område bør staten heller ikke have suverænitet. Her ligger suveræniteten hos de økonomiske aktører (producenter og forbrugere) i fællesskab. Staten bør imidlertid sikre den enkelte retten til en andel af det samlede produktionsresultat, en samfundsdividende. Fordi man tillægger staten al suverænitet i samfundet, var man efter Hohlenbergs mening på vej mod et totalitært demokrati.
Efter præsentationen af Johannes Hohlenberg i første del af bogen, følger i anden del en række udvalgte artikler fra J.A.K.-Bladet i 1935-36 som "viser JH's teoretiske originalitet på det økonomisk-politiske område." Sidste del af bogen sætter artiklerne ind i en nærmere historisk kontekst og giver en forståelse af JH's originalitet set i et bredere idehistorisk perspektiv.
Erik Christensen (f. 1945), cand.scient.pol., tidligere lektor i samfundsfag ved Aalborg Universitet. Har beskæftiget sig med paradigmeskift i bogen Nye værdier i politik og samfund. Paradigmeskift og kulturbrydninger (1990)., bæredygtig udvikling i Grøn vækst eller bæredygtig udvikling? (1997), basisindkomst/borgerløn i bogen Borgerløn. Fortællinger om en politisk idé (2000) og fællesskabsideer i Fælleder i forandring (2007).

UDDRAG AF INDHOLD: Præsentation af Johannes Hohlenberg. Hvorfor er Johannes Hohlenberg blevet glemt? Hvorfor er Johannes Hohlenbergs økonomisk-politiske ideer interessante i dag? Et nyt statsbegreb. En ny opfattelse af folkestyre. En ny opfattelse af økonomi. En ny opfattelse af jord, kapital og penge. Individets og kulturlivets autonomi. Hverken nationalstat eller verdensstat - tre slags grænser. Samfundsarv og samfundsdividende. Den samlede løsning. Litteratur. Udvalgte artikler af Johannes Hohlenberg i J.A.K.-Bladet 1935-36. Statens historiske udvikling. Statens funktioner. Økonomiens funktioner. Det kulturelle liv. Tregrening af samfundsfunktionerne. Det internationale samfund. Arbejdsløshed. Samfundsarven og nationaldividenden. Hvad vil J.A.K.? Johannes Hohlenberg i perspektiv. Hvad var J.A.K.-bevægelsen i 1930'erne? Johannes Hohlenbergs rolle i J.A.K. JH's forhold til Retsforbundet og liberalismen. JH's forhold til socialismen og marxismen. JH's forhold til Douglas og 'Social Credit'-bevægelsen. Hohlenberg og demokratiet. Hohlenbergs samfundsopfattelse - visionær og begrænset.
Litteratur.

UDGIVER:
Syddansk Universitetsforlag
Campusvej 55, 5230 Odense M
Tlf: 66 15 79 99, fax: 66 15 81 26
E-post: press@forlag.sdu.dk
Internet: www.universitypress.dk

[Til top] [Forsiden] [Emneliste] [Arkiv]


FagBogInfo
Egernets kvt. 52
2750 Ballerup
E-post: frodes@image.dk